Thumbnail image
ULIKSI - JAMES JOYCE
15.00 € Disponueshmëria: I padisponueshëm
Përshkrimi

MEGJITHË PËRTHYERJET QË PËSON GJATË PËRKTHIMEVE ( DHE NATYRISHT ÇDO PËRPJEKJE PËR T'I KONVERTUAR DREDHITË IDIOSINKRATIKE TË JOYCE – IT NUK SHKOJNË LARG) ULIKSI KA PATUR NË LETËRSI NJË EFEKT QË S'MUND TË KRAHASOHET. NGA NJËRA ANË AI SHFAQET SI MONUMENT I PALEXUESHËM DHE I ERRËT, DIÇKA QË VETËM NJË ELITË INTELEKTUALE RREKET TA SHFRYTËZOJË PËR TË SHTUAR MADHËSHTINË E VET; DHE NGA ANA TJETËR, LIBRI KA KAPUR TREGJET DHE ËSHTË SHNDËRRUAR NË KULTURË POPULLORE, QË E TREGON FARE HAPUR. NJË SAJESË LETRARE, PUNË ASGJË VEÇ DISA FJALËVE E GËRMAVE NË NJË LIBËR, 16 QERSHORI NJIHET NË MËNYRË GLOBALE SI "BLOOMSDAY"; NJIHEN FESTIME DHE MBLEDHJE, DISA NË FORMË KULTI E PËRNDERIMI, DISA ME PËRQESHJE, DISA PLOT ME KOMERCIALIZËM TË TRASHË. TEK ULIKSI GJEJMË PO ATO SHQETËSIME TË VJETRA NJERËZORE: FAMILJA, PËRKUJDESI, KONFLIKTI, BETEJA APO PUSHTETI, RRËNIMI, ZIJA, VETMIA, MASHTRIMI, TË GJITHA TË PARAQITURA AQ VRULLSHËM TE ODISEJA, ASGJË E RE NËN KËTË DIELL. POR JOYCE – I OFROI TRAJTA TË ÇUDITSHME, VARIACIONE TË HABITSHME TË KËSAJ ASGJËJE TË RE. AJO QË DUKET SI ROMAN U SHNDËRRUA NË NJË SERI METAMORFOZASH TË GJENDJES, PERSPEKTIVËS, TË STILEVE, NGJYRIMEVE TEMATIKE. ËSHTË BAZUAR NË NJË EPIKË KLASIKE, PËRMBAN PASAZHE LIRIKE, FORMA DRAMATIKE, ËSHTË I MBUSHUR ME PARODI, IMITON TEKNIKAT MUZIKORE DHE KËRKON NJË VËMENDJE NDAJ DETAJIT QË NË PËRGJITHËSI APLIKOHET VETËM PËR POEZINË. JOYCE U PËRPOQ TË ARRINTE MË AFËR ASAJ QË NDODH NË MENDJET TONA DUKE RAFINUAR TEKNIKA TRADICIONALE NË ATË QË ASOKOHE U QUAJT MONOLOG I BRENDSHËM, NJË LLOJ LEXIM – MENDIMI I VERBALIZUAR, ME TË GJITHA RASTËSITË E SUBJEKTIVITETIT, FRAZAT E HEDHURA RËNDOM, SFIDA NDAJ RENDIT LOGJIK APO NDAJ STRUKTURËS GRAMTIKORE TË FJALISË. JO GJITHÇKA QË NA KALON NË MEND ËSHTË E DENJË DHE KUPTIMPLOTE.

Cilësitë

Shtëpia botuese Zenit
Viti i botimit 2009
GTIN 9789995678708
Kodi i produktit ZENIT

Vlerësimet0
(0 vlerësime)

Nuk ka ende asnjë vlerësim

SHIKO MË SHUMË PRODUKTE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua

Vazhdo blerjen