Thumbnail image
NJERIU QË SHITI HIJEN - ADELBERT VON CHAMISSO
5.00 €
Përshkrimi

NDËRSA TE GOETHE MOTIVI I DJALLIT ËSHTË MË GJITHËPËRFSHIRËS, DUKE I RRËMBYER FAUSTIT SHPIRTIN DHE POZICIONIN SHOQËROR, TE PERSONAZHI I CHAMISSOS, DJALLI MERR PUSHTET VETËM NË PLANIN HORIZONTAL (SOCIAL) PËRMES BLERJES SË HIJES, PA E PREKUR PLANIN VERTIKAL (SHPIRTIN). AI HUMBET HIJEN, SOZINË, TJETRIN E TIJ, POR NUK BËN NJË PAKT TË DYTË, JO PSE ZOTI JOHN E PARALAJMËRON NË FUND, I SHPËRFYTYRUAR NË XHEPIN E DJALLIT TË VESHUR ME GRI, AS NGA FRIKA E MALLKIMIT TË ZOTIT, POR SEPSE NDJEN NEVERI. ELEMENTI SURREAL I HIJES KËTU PËRFORCOHET NGA CILËSIA E TIJ ESTETIKE: HIJE E BUKUR, E SHKËLQYER, E PASTËR, E URTË, APO HIJE PAKSA E ZBEHTË APO E GJERË. SCHLEMIHL NUK E MERR MË MBRAPSHT HIJEN, QË ËSHTË E KUPTUESHME NËSE MBAJMË PARASYSH AMBIVALENCËN SIMBOLIKE TË HIJES. HIJA SIMBOLIZON NGA NJËRA ANË VLERAT KALLPE QË KËRKOHEN NGA SHOQËRIA, PA TË CILAT NJERIU DO TË JETONTE I IZOLUAR; KURSE NGA ANA TJETËR HUMBJA E HIJES ËSHTË NJË PARALAJMËRIM: KUSH HUMBET HIJEN, FARE MIRË MUND TË HUMBASË EDHE SHPIRTIN.

Cilësitë

Shtëpia botuese Zenit
Viti i botimit 2009
GTIN 9789995671778
Kodi i produktit ZENIT

Vlerësimet0
(0 vlerësime)

Nuk ka ende asnjë vlerësim

SHIKO MË SHUMË PRODUKTE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua

Vazhdo blerjen